CV za 60 evra

Nedavno sam na LinkedIn-u naišla na jedan vrlo zanimljiv post pod nazivom „Njih 3 ocenjuju Vaš CV“. Naime, jedna konsultantska kuća / agencija nudi uslugu davanja mišljenja o vašoj biografiji. 3 HR direktorke internacionalnih kompanija će vam reći:

Da li bi Vas one pozvale na intervju.
Šta je potrebno u CV-ju izmeniti kako bi on bio (još) bolji.
Sve to za „samo“ 60 evra.

 

 

Njih-3-ocenjuju-vaš-CV1Zašto mi je ovo privuklo pažnju i nateralo da napišem post?
Slažem se da je na tržištu sasvim legalno nuditi ovakvu vrstu usluge. Da li je legitimno je sasvim drugo pitanje, kao i cena ove usluge, ali to prosudite sami.

Ko će uraditi procenu i dati vam savet?
3 HR direktorke u internacionalnim kompanijama koje svakodnevno pregledaju CV kandidata“. Ko su te 3 HR direktorke? Imaju li one ime i prezime? Ako neko pruža uslugu, prvo i osnovno je da znamo ko stoji iza toga. A možda smo počeli negativnu praksu iz ostalih sfera naših života da prenosimo i na ovo polje? Želim da verujem da će ovo stvarno uraditi HR direktorke, ali zašto ne znamo ko su one? Inače, svako ko je imao dodira sa radom u kompanijama (malo većim), zna da posao selekcije biografija kandidata ne rade HR direktori/direktorke, kao što je ovde napisano.

Na osnovu čega se radi procena?
Procena se radi na osnovu biografije i oglasa za poziciju. Biografija jeste bitna, ali mišljenja sam da je motivaciono pismo neuporedivo značajnije i da bi trebalo da bude presudno pri odluci da li kandidata treba pozvati na razgovor. Samo razmislite koliko informacija u klasičnoj biografiji možete dobiti od nekog ko nema dana radnog iskustva i na osnovu čega ga zovete na razgovor.

Šta ćete dobiti za 60 evra?
Dobićete odgovor na pitanje da li bi vas njih tri pozvale na intervju za tu poziciju i šta da izmenite u biografiji. Mišljenja sam da odgovor na to da li bi vas neko pozvao na intervju može dati samo osoba iz konkretno te kompanije. Vrlo je važno poznavati vrednosti kompanije, kao i specifičnosti koje u mnogim slučajevima znaju samo zaposleni u kompaniji koja zapošljava. Naravno, osnovne smernice svakako možemo dati svi mi koji se bavimo ljudskim resursima, ali lično ja nikad ne bih mogla da odgovorim na ovakva pitanja. Previše je faktora koji utiču na to da bi se samo na osnovu biografije i teksta oglasa moglo zaključiti da li bi kandidat prošao selekciju biografija.
Obratite pažnju na još jednu stvar. Ovde govorimo samo o jednoj poziciji. Koliko kandidata pošalje biografiju na samo jednu adresu? S obzirom na to da biografije treba prilagođavati i poziciji i poslodavcima, jasno vam je da ne možete računati na to da će vam biografija nakon saveta biti dobra za sve pozicije i kompanije (da ne govorimo o tome što možete dobiti različita mišljenja, pa je pitanje koje poslušati). Savete koje dobijete za promenu biografije verujem da takođe važe za tu jednu konkretnu poziciju i kompaniju (pod uslovom da kandidati nisu pravili neke osnovne greške u pisanju biografije).

Iz svog iskustva mogu da zaključim da je potreba za savetima u vezi sa selekcijom velika. Verujem da se ovakve usluge i kreiraju iz tih razloga. Kao što sam na početku rekla, sasvim je legalno pružati ih. Za mene je glavno pitanje šta zaista pružamo kandidatima i kako im pomažemo. Volela bih da, ako ništa drugo, bar znamo KO će pružiti ovu uslugu.

Lično, izabrala sam drugačiji put. Svoje znanje i iskustvo rado delim sa svima, na svom blogu, predavanjima, samom razgovoru sa kandidatima. Priznajem, ne bih mogla da vam kažem da li bi vas na razgovor pozvala neka kompanija u kojoj nisam radila, samo na osnovu vaše biografije i oglasa za tu poziciju. Ali možda je to samo do mene.  🙂  U svakom slučaju, uvek dobro razmislite šta ćete dobiti za uloženi novac.

 

Dodato 10.07.2014.

Odgovor na pitanje koje su to tri HR direktorke internacionalnih kompanija koje ocenjuju biografije nisam dobila. Celu diskusiju možete pročitati ovde.

4 thoughts on “CV za 60 evra

 1. Poštovana Milice,

  neću ulaziti u diskusiju na temu šta će neko dobiti za traženi novac, jer se to pitanje može postaviti za bilo koju uslugu i/ili proizvod koji danas kupujemo. Neću se baviti ni etikom, ni stručnošću procenjivača koji stoje iza ove usluge, jer nam nisu poznati. Takodje se neću baviti ni trendovima da se konsultantske kuće koje se bave pre svega zapošljavanjem, a pa i razvojem zaposlenih, svuda u svetu, u poslednjih nekoliko godina svoj fokus pomerile sa job shifter-a na job seeker-e.
  Nisam se ni osetio prozvanim, iako sam već neko vreme na „konsultantskoj“ strani, uprkos tome što se na svom blogu često oštro zapitate(„KO?“), ili nešto naglasite velikim slovima.

  Moj fokus u ovom odgovoru će biti matematika. Ako usluga košta 60 EUR kao što navodite, hajde da zamislimo da se taj iznos podeli na ravne časti, agencija – HR direktorka 1 – HR direktorka 2 – HR direktorka 3. Po onome što su mene učili u školi, to je po 15 EUR svakome. Kad smo kod matematike, principijelno ne želim ovaj iznos da množim sa brojem nezaposlenih u ovoj jadnoj zemlji.

  Treba li veće devalvacije pomenutim korporativnim HR direktorkama od ovoga?!

  Samo dva pitanja za kraj:

  1. Zašto nas posle svega ovoga čudi nešto poput ovoga: http://www.pwc.com/gx/en/ceo-survey/2014/hrs-talent-perspective.jhtml
  2. Da li uspevaju pomenute direktorke sve pristigle CV-eve da pregledaju u svoje privatno vreme, za samo 15 EUR?

  Siguran sam da ste imali dobru nameru, te je i vaš blog, čini mi se, trebalo da ima dobronamerniju, edukativniju notu.
  Ovako, LESSON NOT LEARNED!

  • Cim vi imate problem da otkrijete imena tih „strucnjaka“ znaci da ste prevaranti i da se stidite nestrucnosti tih ljudi. Jer da su to zaista neki jako uspesni ljudi vi (kao i svako normalan) biste momentalno rekli svima jer je to odlicna reklama. Ovako, samo ste prevaranti. Pozdrav

   • Hvala puno na komentaru. Mala napomena – nije Dragan taj koji stoji iza ove usluge. Diskusija u vezi sa ovim se vodi na LinkedInu, ali odgovor i dalje nemam. Ako ga budem dobila, postavicu u komentaru posta, kako bi svi potencijalni korisnici njihovih usluga mogli da znaju koje 3 HR direktorke ce dati misljenje.

 2. Poštovani Dragane,
  zahvaljujem na iznetom mišljenju. Nije ni trebalo da se osetite prozvanim. 🙂 Zaista mi nije bila ni namera da bilo kog prozivam. Mislim da svi treba da znamo koje 3 HR direktorke će da pruže ovu uslugu jer ta informacija ne treba da se krije. Sve što ste dodali je za mene značajno i hvala vam na tome. Verujem da će i drugima biti.
  Još jednom hvala na komentaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *