Kako se zaposliti bez radnog iskustva?

Sigurno smo svi primetili da većina oglasa za posao sadrže i stavku minimum X godina radnog iskustva. Mnogi me pitaju kako onda neko ko nema iskustva da nađe posao. I sama sebi često postavim to pitanje. Pokušaću da odgovorim na njega. 

Pažnju bih posvetila pozicijama koje nisu menadžerske, onim za koje je potrebno od jedne do dve godine radnog iskustva. Zašto toliko? Razlika između nekoga ko nema iskustvo i, na primer, nekoga sa tri godine radnog iskustva je velika. Ako u oglasu za posao stoji taj uslov, pretpostavka je da im zaista i treba baš takav kandidat. Kada je traženi broj godina radnog iskustva manji i poslodavci fleksibilniji, zahtevi koji se tiču radnog iskustva nisu presudni. Veća je šansa da svi kandidati koji nemaju iskustvo baš tu pronađu svoj prvi posao.

Šta se uopšte podrazumeva pod radnim iskustvom? Koliko mi se puta desilo da tek na intervjuu saznam da neko ima radno iskustvo. Ako nisu prijavljeni, kandidati obično misle da to ne treba ni da pominju. Relevantno radno iskustvo nije samo rad na istoj ili sličnoj poziciji u drugoj firmi. To podrazumeva da ste imali priliku da steknete određene veštine i kompetencije tražene u tekstu oglasa. One se mogu steći ne samo ako ste bili zaposleni, već i ako ste volontirali, bili uključeni u rad na projektima, pohađali obuke…

Ako na ovaj način sagledamo stvari, shvatićemo da mi radno isustvo možemo steći i bez dana radnog staža i da mi imamo veliki uticaj na to. Zato uključite se. Volontirajte, radite na projektima, pohađajte prakse… Mnoge kompanije, studentske organizacije, nevladine organizacije, udruženja nude tu mogućnost. Iskoristite je. Ne čekajte da neko drugi uradi nešto umesto vas. Kada sve ovo stavite u vašu biografiju, kada istaknete sve veštine i kompetencije koje ste stekli, važne za posao za koji ste konkurisali, šansa za zaposlenje postaje mnogo veća.

Zato, ako zaista želite da radite, potrudite se. Prilika ima. Izađite iz začaranog kruga. I budite istrajni.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *