Šta kada vas pozovu na razgovor za posao?

U jednom od prethodnih postova sam pisala o savetima za pisanje motivacionog pisma. Nadam se da su neki bili korisni. Sada ću se osvrnuti na to šta posle. Kada prođete prvi krug selekcije, sledi poziv na razgovor ili testiranje. Verujem da znate da svaki vaš postupak govori nešto o vama, pa tako i taj kako se ponašate tokom procesa pozivanja na razgovor.

1. Budite dostupni na svim kontaktima koje ste ostavili u vašoj biografiji ili motivacionom pismu.

Možda vam se ovo čini kao da je „normalno“, ali moje iskustvo kaže drugačije. S obzirom na delatnost kojom se bavi firma u kojoj radim, kandidate pozivam na razgovor kako putem telefona, tako i putem e-mail poruke. Dešavalo mi se da pozivam kandidate koji su nedostupni, ne jednom, već danima. Takođe, neki nisu odgovarali na e-mail poruke, očekujući da će poziv dobiti putem telefona.

2. Odložite razgovor ukoliko niste u situaciji da pričate.

Ukoliko vas na razgovor zovu putem telefona, a vi ne možete da pričate, potrebno je da se izvinite, objasnite situaciju i zamolite da pozovete kada se stvore uslovi za nesmetan razgovor. Ne zaboravite da je to drugi kontakt sa potencijalnim poslodavcem (kompanijom) i važno je da ostavite dobar utisak o sebi. Bolje je da, ukoliko niste u situaciji da razgovarate, odložite taj razgovor, nego da ga vodite u neprilagođenim uslovima (bučno mesto, prevoz, sastanak, pred kolegama koji ne treba da čuju sadržaj razgovora …). Naravno, podrazumeva se da ćete u najkraćem roku obezbediti uslove za razgovor.

3. Odgovorite na e-mail poruku u najkraćem roku.

Iako većina kompanija poziv na razgovor upućuje putem telefona, očekujte da će vas neko kontaktirati i putem e-mail poruke. Provaravajte svoju elektronsku poštu što češće i odgovorite na poruku u najkraćem roku. U današnje vreme, gotovo da je neprihvatljivo da se porukom ne javite u roku od 24 časa.

4. Komunikaciju prilagodite sagovorniku.

Kompanija je ta koja inicira komunikaciju sa vama, što znači da ćete imati prliku da čujete/pročitate kakav način komunikacije koristi u tom trenutku. Prilagodite se. Ukoliko vam persiraju, obavezno je da i vi persirate. Ukoliko vam ne persiraju, potpuno je prihvatljivo da i vi ne persirate.

5. Prihvatite predložene termine za razgovor.

Vi tražite posao, zato se potrudite da se organizujete tako da dođete u predloženom terminu na razgovor za posao. Naravno da se može desiti da vam termin ne odgovara. U tom slučaju pokažite da vam je stalo, objasnite situaciju i predložite novi termin. Dešavalo mi se, i to iznenađujuće često, da kandidat kaže da on ne može da dođe u radno vreme. Da li kompanija treba vama da se prilagođava ili vi treba da učinite sve što je u vašoj moći da dođete na razgovor? Takva vrsta isključivosti mnogo govori o kandidatu i verujem da ga ne „preporučuje“ na pravi način.

Pokažite želju za rad u svakom trenutku tokom procesa selekcije i imajte na umu da se svaki vaš postupak uzima u obzir.

4 thoughts on “Šta kada vas pozovu na razgovor za posao?

 1. Postovana Milice,

  molim Vas za savet, u Vasem postu kazete:“Prihvatite predložene termine za razgovor.
  Dešavalo mi se, i to iznenađujuće često, da kandidat kaže da on ne može da dođe u radno vreme. Da li kompanija treba vama da se prilagođava ili vi treba da učinite sve što je u vašoj moći da dođete na razgovor? ….“

  Kako i sta reci poslodavcu (u koliko je kandidat vec u radnom odnosu )zasto izlazi u radno vreme ?
  Imala sam intervju sa poslodavcem koji je trajao aktivno u konverzaciji 2 sata … ( a treba otici i pri tome se i vratiti opet na radno mesto i obrazloziti 3 sata odsustva)… A u koliko aktivno trezimo novi posao onda je izlazak cesto , s obzirom da obicno poslodavac pravi 2-3kruga razgovora…

  Hvala na odgovoru

  Rada

 2. Poštovana Rado,

  potpuno razumem situaciju. Znam da je to naša realnost, pogotovo kada se aktivno traži posao.
  Vrlo je važno da budemo svesni činjenice da svakim našim postupkom pokazujemo budućem potencijalnom poslodavcu koliko nam je stalo.
  Mislim da je jedini savet koji mogu da dam ono što sam napisala u tekstu:
  „Naravno da se može desiti da vam termin ne odgovara. U tom slučaju pokažite da vam je stalo, objasnite situaciju i predložite novi termin.“
  S obzirom na to da je svakome u interesu da nađe najbolje kandidate, a ako vi to jeste,
  verujem da će i osobe koje rade selekciju imati razumevanja za takve situacije.
  Dajte sve od sebe da dođete u predloženo vreme, ako su okolnosti takve da ne možete,
  iskreno objašnjenje bi uvek trebalo bude dovoljno.
  Ako ne, možda to i nije poslodavac za vas. 🙂

 3. Šta raditi u situaciji ako su vas pozvali na testiranje prošli ste testiranje i daju vam ceduljicu da izvadite potrebna dokumenta vi to obavite ali vas ne pozivaju duže od 12 dana ? Šta uraditi ?
  a) Čekati i dalje
  b) Pozvati kompaniju i pitati.

 4. @Milan Prvo, mislim da je trebalo da kažu rok u kom će vas pozvati, ili bar nešto da preciziraju. Ukoliko nisu, a iz pitanja mogu da pretpostavim da nisu, svakako ih treba pozvati i pitati. Najpre saopštiti da ste prikupili sva dokumenta i pitati koji su naredni koraci (kada već nisu rekli) i očekivani rokovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *