Zašto zaposleni i lideri stvari vide drugačije?

Da li je čaša do pola puna ili prazna?
Zavisi kako gledamo na stvari, iz koje perspektive.
Neki će reći do pola puna, neki do pola prazna, a neki da je uvek puna, do pola voda, od pola vazduh.
Šta se dešava kada imamo drugačiju persepktivu gledanja i kako približiti različite poglede na stvari?

Lideri / menadžeri / rukovodioci obično misle da zaposleni ne mogu da vide širu sliku i da sagledaju neke odluke i akcije više strateški. Uzmimo vreme kao primer.

Vreme je novac

Zbog toga pravi, efektivni lider delegira svojim saradnicima sve što može, odnosno sve što ne zahteva njegovu stručnost ili autoritet. On dobro promisli pre nego što svoje vreme posveti nečemu. Ne razmišlja samo o svom vremenu, već i o vremenu svog tima. Lider pre sazivanja sastanka na kome učestvuju svi lideri / direktori zna koliko takav sastanak košta i ako se ne isplati, neće ga ni sazvati. Kako to izgleda u praksi:

  • Uzećemo da je prosečna bruto zarada nekog direktora oko 400.000 dinara.
  • Osam direktora  nedeljno ima sastanak o najnovijim dešavanjima koji traje oko 90 minuta.
  • Za pripremu za sastanak, kao i vraćanje u posao treba oko 15 minuta.
  • Ukupno nedeljno vreme koje se utroši na sastanak je 840 minuta / 14 sati. Nedeljni trošak je 35.000 dinara, godišnji oko 1.225.000 dinara.

Ovde nije uzet u obzir posao koji bi direktori završili / uradili da nisu bili na sastanku. Ovakvu kalkulaciju, mentalnu pre svega, rade lideri, jer je njihov posao da vide širu sliku.

Zaposleni, s druge strane, ne razmišljaju toliko o vremenu kao novcu. Shvataju budžete, odobravanje određenih troškova. Nepotrebni procesi, gubljenje na produktivnosti, rasipanje resursa koji proizilaze iz npr. nepotrebnih sastanaka ili uključivanja ljudi koji ne treba da budu uključeni, nisu stvari o kojima zaposleni misli.

Vreme je relativno

Drugi aspekt vremena koji lideri i zaposleni vide drugačije je tajming. Lideri misle na duže staze  – o kvartalima, godini ili višegodišnjoj strategiji, dok su zaposleni usmereni na ispunjavanje zadataka iz dana u dan. Zbog toga se često čini da je vreme od davanja ideje od strane zaposlenih do realizacije previše dugo. Ali ono što zaposleni vide kao nedostatak reakcije i zainteresovanosti lidera može jednostavno biti samo procenjivanje uticaja ideje, razmatranje alternative i razmišljanje o strateškim prioritetima. Ne mora da znači da je uvek ovako, ali može da bude.

Približavanje stavova

Vreme je samo jedna od mnogih stvari koje lideri i zaposleni posmatraju na različit način. Pitanje je šta možemo učiniti da približimo stavove. Usaglašenost unutar organizacije je od ključne važnosti za održiv poslovni uspeh. Pravi lideri znaju vrednost i moć usklađenosti svih u timu. Zaposlene treba podsticati na rad na projektima koji nemaju veze sa njihovim radnim mestom i ohrabriti ih da strateški i kreativno razmišljaju o sistemima, procesima i na koji način bi mogli efikasnije da doprinesu misiji kompanije.

Ipak, to nije dovoljno. Da bi se razmišljalo strateški i uzimala u obzir šira slika potrebno je vreme i fokusiranost. Uostalom, zbog toga efektivni lideri imaju oko sebe pravi tim, kako bi oni mogli da se posvete strategiji i donošenju dobrih odluka.

Verujem da ima dosta lidera koji ne sagledavaju stvari na pravi način. Isto tako verujem da ima dosta zaposlenih koji ih sagledavaju bolje od svojih lidera. 🙂 U svakom slučaju, važno je da budemo svesni ovih razlika, da radimo na razumevanju različitih perspektiva i približavanju stavova između lidera i zaposlenih. Samo usklađenost između lidera i zaposlenih daje rezultate i vodi ka ispunjenju misije kompanije. Da čaša uvek bude puna!

3 thoughts on “Zašto zaposleni i lideri stvari vide drugačije?

  1. Stvarno ne znam zašto ostavljam ovaj komentar o punoći čaše nekim napitkom…Ja npr ako pišem o čaši, napisaću polupuna, a ako je vidim reći ću poluprazna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *